Проф. Евгений Дайнов, . Заглавието е на редакцията на ФрогНюз.  Гледах

...
Проф. Евгений Дайнов, . Заглавието е на редакцията на ФрогНюз.  Гледах
Коментари Харесай

Евгений Дайнов: Както повечето диктатори, Путин е стигнал до положението да е луд

Проф. Евгений Дайнов,. Заглавието е на редакцията на ФрогНюз. 

 

Гледах онзи ден предългото изявление на Владимир Путин на така наречен дискусионен форум " Валдай ", та се сетих. Как се познава, че някакво занятие е просвета? Лесно. Ако едно занятие е способно да предвижда държанието на следено събитие при разнообразни условия, то това занятие е просвета.

 

Политологията не е 100 % просвета, само че е в задоволителна степен такава. Когато разбере какво тъкмо съставлява даден политик, може да прогнозира какво ще направи той. Аз персонално върша това с Путин от момента на онази негова тирада през 2007-а година, в която той разгласи Запада за зложелател. Веднага предизвестих - от това следва, че в недалечно бъдеще Русия ще нахлуе в Грузия или в Украйна. Накрая тя нахлу и в двете.

 

Позволете ми по тази причина да огледам явлението " Путин "  2023.

 

Култура, състояща се от един човек

 

Добрата вест е, че от предходната година на тези годишни " полемики ", на които Путин изяснява света, вселената и всичко останало, към този момент не гледаме със позор изявите на водещи европейски и американски интелектуалци. Тяхното място е заето от откровени подмазвачи от Третия свят, както и от по някой и различен немец, канадец и даже - някакъв внук на Дьо Гол. Всички те задават на Путин авансово съгласувани въпроси, които му разрешават да отиграе в своя изгода избрани тематики. След угодническия въпрос на германеца например Путин изясни, че крайнодясната партия " Алтернатива за Германия "  всъщност се бори срещу продажния хайлайф за правата на потискания немски народ. А бившият канцлер Герхард Шрьодер, гладко минал на работа в " Газпром ", откакто уреди на страната си васална взаимозависимост от същия този тръст - той бил, видите ли, последният представител на " великото потомство европейски политици ".

 

Но да забележим по-голямата картина.

 

Гледането на тазгодишния Путин води до общото наблюдаване, че както множеството диктатори, Путин е стигнал до ситуацията да е вманиачен. Лудостта, съгласно Робърт Пърсиг, е " просвета, състояща се от един човек ". Ще рече: някакъв настрана взет субект гледа света, само че въобще не вижда това, което виждат всички останали. И, несъмнено, стартира да се наранява, бродейки из свят, който в действителност не вижда. При диктаторите е същото, само че с две основни разлики. Първата: диктаторът със мощ постанова своето накриво виждане за света на всички останали. Наричаш войната в Украйна " война ", а не " специфична военна интервенция "? Заповядай 25 години сибирски лагер. Второ: наранява всички останали, само че не и себе си. Наранява освен своите жители, само че и жителите на прилежащи и даже на несъседни страни.

 

Русия, в която приходите " порастват "

 

Да стартираме от това, по какъв начин Путин схваща статистиката - числата. Според него, откакто Украйна неуместно е напуснала Съюз на съветските социалистически републики с 41 милиона население, през днешния ден е паднала на по-малко от 19 милиона. Според Световната банка, Организация на обединените нации и всевъзможни други интернационалните организации, днешна Украйна има над 43 милиона население.

 

Да предвиждаме и държанието на съветския президент. След като Путин е уверен, че в Украйна не живеят задоволително хора, той е сигурен, че в последна сметка ще завоюва тази война. Ще рече: никой не трябва да се надява, че руснаците ще се изтеглят от Украйна, без да бъдат разрушени на бойното поле.

 

Пак съгласно съветския президент, доходите на руснаците били нарастнали с 12 %, до момента в който приходите в Европа били паднали само за месец с % и половина, тъй като " там е застоялост, там всички производства са на минус ". Истината е, че пикът на приходи в Русия остава надалеч обратно, в 2013-а година, след което настъпва срив, овладян до равномерен спад. През 2022-а година има предвоенно инфлационно напомпване на приходите, само че равнището от 2013-та остава напълно недостижимо. Средната месечна заплата през днешния ден е 600 $, а когато доларът стане 200 рубли, ще стане 300.

 

Средната месечна заплата в " стагниращия "  ЕС е 3000 $ - десет пъти над това, с което руснаците ще посрещат Нова година. В Германия, която съгласно Путин е изключително западнала, междинната месечна заплата е 4400 $. Що се отнася до икономическия растеж, за последната година европейската стопанска система е повишена с 3,5 на 100, а не се е свила, както споделя Путин. Миналата година, след началото на войната, съветската стопанска система спада във второто тримесечие с 4,5 на 100, в третото - с 3,5, а в четвъртото - с 2,1 %.

 

Тук научният извод е подобен на горния. Според Путин европейската стопанска система се срутва, до момента в който съветската върви бурно нагоре. Следователно никакви наказания няма да го принуждават да приключи експанзията в Украйна. Ще води война до последния хляб самун и бутилка водка. За да бъде спрян, би трябвало да бъде победен на бойното поле и изцяло отсечен от международната търговия.

 

Путин събира " частите "

 

Да видим как стои въпросът с бъдещото държание на Русия, както си го показва Путин. Според него Русия е " държава-цивилизация ". Пак съгласно него, такива страни в никакъв случай нямат открити граници, доколкото " части от техните нации "  се намират освен в прилежащи страни, само че и из целия свят. Т.е. според Путин парчета от съветския народ живеят в украинските Донецка и Луганска област и би трябвало да бъдат " закриляни "  от Москва. Типичен е отговорът на съветския президент на въпрос по отношение на Одеса: " Одеса - това е, несъмнено, съветски град. Съвсем малко еврейски, както споделяме през днешния ден ".

 

Изводът е явен. Има някаква възможност Путин да не желае да анексира, да речем, Лвов, където не приказват съветски. Но ще желае за себе си всяка територия, на която някое " парче "  говори съветски - и освен в Украйна.

 

В последна сметка обаче ще изиска доста повече. Според неговата идея за международния ред, бъдещето е на " държавите-цивилизации ", в които той включва (на този етап) Русия, САЩ, Индия, Бразилия и Китай. Останалите, т.е. националните страни, не се класират. Очевидно на идващия " Валдай " можем да чакаме да ни бъде обявено, че националните страни, не бидейки държави-цивилизации, би трябвало да се подчинят на огромните. Следва да отбележим транспарантната покана за танц към Съединени американски щати: и вие, де факто им споделя Путин, сте цивилизация - хайде дружно да си поделим света.

 

Отново имаме явен извод: Путин си резервира " правото "  и в бъдеще да атакува всяка държава, която не е " цивилизация ". Това е оня " нов интернационален ред ", който той предлага да замени сегашния, съгласно който всички страни са равноправни в интернационалните каузи.

 

Търпи, красавице моя

 

Безкрайното изявление на Путин търпи безконечен разбор, само че никой четец няма безпределно самообладание. Затова ще завърша с бележката, че Путин още веднъж направи усилието да ни заяви, че не се е трансформирал. Че си остава принудител. Затова пусна следващата порция затворническо-гангстерски диалект.

 

Преди да нападне Чечня заяви на света, че ще издави чеченците. Преди да нападне Украйна се обърна към нея с " Нравится, не нравится - терпи, моя хубавица ". Т.е. искаш или не, ще те изнасиля. Онзи ден на " Международния спорен клуб ", провеждан под надслова " Справедлива многополярност: по какъв начин да обезпечим сигурност и развиване на всички "  Путин влезе в следния разговор с водещия:

 

Водещ: Председателят на Евросъвета Шарл Мишел през вчерашния ден сподели в изявление, че Русия е предала народа на Армения (по мотив окупацията на Нагорни Карабах от Азербайджан и всеобщото бягство на арменското население).

 

Путин: Кой е споделил?

 

Водещ: Шарл Мишел, ръководителят на Европейския съвет.

 

Путин: Знаете ли, нашият народ споделя - чиято и кобила да мучи, дано твоята мълчи.

 

Водещ: Не кобила, а крава.

 

Путин: Кобила, крава - не е значимо.

 

След това вербално трансформиране на Европейски Съюз в обор Путин надали ще има смелостта да нападне Европа. На мястото на арменците обаче аз бих се разтревожил доста: в случай че в главата на Путин Шарл Мишел е крава или кобила, каква е Армения? И това е последният ми теоретичен извод, на този етап…
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР